O virové hepatitidě E se dříve tvrdilo, že se vyskytuje pouze v rozvojových zemích. Nyní se ale šíří i v Evropě.
Jde o jednu z mála virových nemocí, která se přenáší přímo ze zvířat na lidi skrz potraviny. Ačkoliv vědci dosud přesně neznají všechny detaily, jako nejpravděpodobnější mechanismus přenosu se stále ukazuje přímý kontakt s prasaty nebo konzumace kontaminovaného vepřového.
Holandský výzkumník Erwin Duizer k tomu říká – „pokud se opravdu potvrdí, že hepatitida E se v Evropě šíří z prasat, pak to bude znamenat, že musíme změnit předpisy týkající se potravin.“
Genetický materiál viru hepatitidy E byl již zjištěn ve vepřových játrech prodávaných v Japonsku, USA a Holandsku a vědci si myslí, že maso z divokých prasat může rovněž představovat riziko.
Duizer k tomu říká - „potřebujeme zlepšit naše znalosti o této nemoci, lékaři by měli provádět rutinně skríning této nemoci i u osob, které nenavštívili žádnou rizikovou rozvojovou zemi.“
Duizer vystoupil se svou zprávou na konferenci Mikrobiologické společnosti na Univerzitě v Edinburgu.
zdroj: http://it.moldova.org/ - Copyright 2007 by United Press International
| Autor: administrator |
Vydáno dne 07. 09. 2007 | 20124 přečtení |
Počet komentářů: 1879 |
Přidat komentář |