Kuchařská kniha pro vegetariány i vegany.
Po dlouhé době u nás vyšla vegetariánská kniha, kterou bude těžké překonat. Vegetariánská
kuchařka Ingy Britty Sundqvistové není jen obyčejná kuchařská kniha jakých u nás vychází
poměrně mnoho a které jsou často jen souborem zeleninových jídel. Tato čerstvá novinka je
skutečně obsáhlou příručkou pro začínající i pokročilé vegetariány a i vegani v ní najdou
mnoho inspirace.
Švédská autorka Inga Britta Sundqvistová je vegetariánkou 35 let a kvalita knihy tomu odpovídá.
Kniha byla oceněna švédskou cenou za nejlepší vegetariánskou kuchařku a mezinárodním oceněním
Nejlepší kuchařská kniha roku 2002. Je také nominována na vegetariánskou knihu roku 2005,
ocenění, které uděluje Česká vegetariánská společnost. Vedle receptů obsahuje také informace
o potravinách, nutriční tabulky, zásady vegetariánské výživy, návody na pečení chleba a výrobu
tofu. Najdete zde i důvody pro vegetariánství, kapitolu zaměřenou na stravování vegetariánských
dětí a dospívajících i upozornění na možné nástrahy veganské stravy. Zajímavá a informativní je
kapitola o výživě, tucích, bílkovinách, vitamínech, o prospěšnosti rostlinné stravy apod.
Dozvíte se mnoho zajímavého o bylinkách, koření, ovoci a zelenině, luštěninách,
obilovinách i méně obvyklých potravinách jako jsou mořské řasy. Vše je doplněno
kvalitními fotografiemi, vysvětlivkami i názornými postupy přípravy. Suroviny
uváděné v receptech by neměl - až na výjimky - být problém sehnat.
Překlad je kvalitní a až na drobnosti (kmín tam, kde má být římský kmín, místo vloček
se zde hovoří o ovesných lupíncích apod.) přesný. České vydání je výborně
zpracováno, což v podobných knihách - bohužel - nebývá pravidlem. Součástí je
rejstřík, v receptech jsou odkazy na jiné recepty. Kdybych měl opravdu knize něco vytknout,
pak by to byl snad poněkud nudný a nevýrazný přebal. Počet receptů přesahuje 350 a již jejich
názvy lákají k vyzkoušení.
Škála pokrmů je skutečně široká - od těch snadných a laciných až po vyloženě dekadentní zákusky
jako Čokoládové suši s mangovou pěnou. Jídla uvedená v knize jsou navíc velmi zajímavá a rozhodně
jimi od vegetariánství nikoho neodradíte. Naopak - masojídci vám budou závidět! Přečtení této kuchařky
zaručeně udělá znalce i z úplného kulinářského barbara. Kromě seznámení s kuchařskými surovinami Vám
kniha poskytne také potřebné know-how k přípravě pokrmů mezinárodní kuchyně - mexické, asijské, indické a
dalších. Poučíte se o různých druzích omáček a dipů, od španělského guacamole, přes mexickou
salsu až po italské pesto. Dozvíte se jak správně nakládat zeleninu, sušit ovoce, upéci šestnáct druhů
chleba, připravovat mnoho zákusků a dezertů. Naučíte se také dělat zmrzlinu, mandlové mléko,
stejně jako připravit a jíst artyčoky či vykouzlit želé bez želatiny.
Stojí necelých tři sta korun, což je vzhledem k jejímu rozsahu (300 stran, 350 receptů) a
její kvalitě cena velmi přijatelná. Vegetariánská kuchařka Ingy Britty Sundqvistové je
užitečnou knihou, která by ve vegetariánské a veganské knihovně neměla chybět. Mám zkušenost,
že vegetariáni a vegani obvykle umí velmi dobře vařit. S touto knihou se to ti, co to
ještě neumí naučí, a ti co kulinářské umění zvládají si je mohou dopilovávat a
inspirovat se.
-jš-