Ještě před pár lety by nikdo nevěřil, že je možné založit vegetariánskou školku. A přesto jedna již téměř rok funguje na pražských Vinohradech.
V pěkné ulici plné stromů je čtyřpatrový dům, kde
sídlí vegetariánská školka Happy Child. A školka není výjimečná jen tím, že je vegetariánská, od
běžných školek se odlišuje v mnoha dalších věcech, v přístupu k dětem i rodičům, výukou jazyků i
zajímavým programem zaměřeným na rozvoj dětí. Její zakladatelky a ředitelky Savitri Braunové jsme
se zeptali na podrobnosti jejího vzniku, na to jak se ona stala vegetariánkou a jak bylo na konci 80.
let minulého století těžké zajistit dětem ve školách vegetariánskou stravu. Pokud si také myslíte,
že školka nemá být jen neosobní ústav k odkládání dětí do jakých jsme chodili před lety my, možná
vás náš rozhovor bude zajímat.
Řekněte nám nejprve na úvod jak a kdy byla školka založena
Školka je otevřena od září 2004, předtím byl asi rok přípravy a celkem 2 roky jsem sháněla vhodný
objekt, napsala jsem žádosti na pražské městské části a z Prahy 2 se mi ozvali že by měli vhodný
objekt a tato budova se mi opravdu líbila. Je to celý činžovní dům, s možností pronájmu velké
zahrady, mohou tu být tedy různé třídy i programy Začínali jsme úplně od začátku, ale postupně
jsme vybavovali třídy a rozšiřovali prostory. Do vánoc loňského roku zde bylo asi sedm dětí a
od ledna začaly přibývat, to zde bylo asi 10-12 dětí, otevřelo se Baby studio pro ty nejmenší děti
a nyní je zde asi 25 dětí v česko anglické třídě a Baby studiu. Od letošního září zde již budou
třídy čtyři, Baby studio, česká třída, anglická a francouzská třída.
A jak se člověk dostane k založení vegetariánské školky?
Moje motivace vznikla již před mnoha lety když chodil do školy můj syn, kdy jsme pro něj
hledala školu a v té době mi bylo jasné, že pro něj vegetariánskou školu nenajdu. To bylo
koncem 80 let. Alespoň jsem se snažila dělat osvětu, aby se nevařilo jen maso, a dělala se i
bezmasá jídla, nebo bylo na výběr. Na základní škole kam chodil se mi podařilo prosadit alespoň
tzv. racionální stravu, vegetariánské to vždy nebylo, takže syn se stravoval doma, dostával do
školy velké svačiny.
No a když se narodila dcera (4 roky) tak jsem to začala řešit hned po porodu. Nebyla jsem sama, kdo
měl vegetariánské dítě, a tak jsem si to vzala jako úkol a chtěla jsem také smysluplně využít své
pedagogické vzdělání. V podstatě téměř hned po porodu jsem v tomto začala být aktivní a začala
se snažit. Nejprve mne napadlo jít na konkurz na ředitelku školky a pak si jí udělat po svém,
ale to mi nepřipadalo jako vhodné řešení. Pak jsem se ucházela o pronájem mateřské školy na
Praze 5, tam ale chtěli subjekty ze stejné městské části a zkusila jsem to pak na Praze 2.
Nejprve mi zde nabízeli jen půl školky, že by si polovinu nechala městská část a vedla by
i kuchyň, ale to bych neměla kuchyň a to jistě pochopíte že pro nás bylo klíčové mít kuchyň.
Nejen kvůli vegetariánství, ale i kvůli plnění dalších stravovacích požadavků, máme zde i děti
s různými potravinovými alergiemi i chlapce, který musí velmi pravidelně jíst a kterého dokonce
ani v jiné školce nikde nechtěli přijmout.
A Praha 2 k založení vegetariánské školky neměla výhrady? Nedělal někdo z vegetariánství problém?
Naopak. Městská část byla velice vstřícná. Někdy až moc, nabízeli mi například, že tady vedle ve
škole vaří racionální stravu, ale to jsem jim vysvětlila, že racionální strava nemusí být
vegetariánská a že by to nemuselo splňovat naše představy. Po půl roce jsem bez problémů získala
projekt a došlo k podepsání smlouvy. Musím říci že s nimi mám samé pozitivní zkušenosti a dokonce
se jim líbilo, že zde bude takový nadstandardní a zajímavý program. Velmi se jim to líbilo.
Je vidět že ta situace s vegetariánstvím se mění. Dali tomu bez problému zelenou, přestože to
nebyli vegetariáni. Byli ale velice tolerantní. Vinohrady jsou totiž čtvrt s větším počtem cizinců
a mladých lidí než je jinde obvyklé a to jistě také hraje roli.
Jak jste se dostala vy k vegetariánství?
Já jsem takový rozený vegetarián, do deseti let jsem úplně odmítala maso, nechutnalo mi a
vyhledávala jsem jiné potraviny, jenže tehdy nebyl moc výběr. Měla jsem ráda všechno ovoce a
zeleninu. Až pak v pubertě jsem trochu změnila stravování ale pak jsem se zase vrátila k
vegetariánství, našla k tomu i etické důvody a zhruba od dvaceti let jsem vegetariánkou.
Předtím jsem pracovala na různých školách a dělala osvětu, zejména osobním příkladem. Určitě
není dobré nikomu vyčítat že jí maso, je potřeba vysvětlovat důvody, ale musí tam být zájem i
těch posluchačů. A my si zase musíme pevně stát za svými názory. Hodně jsem mluvila i o etických
důvodech, protože jak je to jen o těch zdravotních důvodech, bývá to argument proti argumentu.
Jaké máte zkušenosti s dětskými lékaři a rodinou?
Rodiče viděli už u syna, že vegetariánství mu prospívá. Naše doktorka už tehdy byla osvícená a
nevadilo jí to. Takže k ní ráda dojíždím přes celou Prahu i s dcerou, protože vím, že nám pomůže.
Kamarádky občas mají nervy ze svých lékařů, kteří je jen straší a stresují místo aby se jim
věnovali. Na to je nejlepší najít si dobrého a rozumného lékaře. Ale ne všichni takoví jsou.
Když byli moji rodiče s dcerou u lékaře v Severních a Čechách kvůli nějaké vyrážce a mezi řečí se
zmínili že je vegetariánka, tak se na ně lékařka hned obořila kde bydlí. Když řekli, že v Praze,
tak jim řekla, že to mají štěstí, protože kdyby to bylo v jejím obvodě, tak že by na nás poslala
sociálku. Beru to v současné době jako vtip, ale před pár lety mě to dokázalo pěkně rozhodit.
A z těch 25 dětí, které navštěvují školku Happy Child jsou všechny vegetariány?
Ne, jen asi tak polovina. Ale jejich rodičům vegetariánství nevadí, naopak jsou rádi že zde děti
mají kvalitní stravu. Snažíme se vařit z nejlepších surovin, z biopotravin. Některé děti mají
třeba alergie, některé dostávají sojové mléko. Snažíme se všem vyjít vstříc. Hned říkáme zájemcům,
že jsme vegetariánská školka a nikoho to neodrazuje, spíš naopak. Někdo si nás najde pro
vegetariánství, někdo pro jazyky, někomu vyhovuje že je zde školka i baby studio. Zájemci naštěstí
přibývají postupně, ale časem budeme mít plnou kapacitu.
Co školka nabízí oproti jiným školkám, tedy kromě vegetariánství?
Je to školka svým způsobem alternativní se zcela jiným přístupem k dětem i k rodičům, velmi s nimi
spolupracujeme, máme zde mnoho národností což klade vysoké nároky na personál. Jsme velmi
otevření a rodiče jsou pro nás partneři. A oni sami nám ohromně pomáhají, pořádáme s nimi různé
akce, na Vánoce, Den dětí, Den matek. A spokojení rodiče jsou pro nás nejlepší reklama, protože
osobní doporučení je nejúčinnější.
Jsou zde různé národnosti a je obohacující a více osobní.
Baby studio je pro nejmenší děti, ale také mají výtvarnou, hudební, pohybovou a jazykově literární
činnost, mají dětskou sestru, která o ně pečuje, protože jsou to ještě malé děti a potřebují více
pozornosti. V česko anglické třídě je část dne s anglickým lektorem a s ním je celý program anglicky,
pak je program pro tuto věkovou kategorii, pohyb, cvičení, dramatický literární program, logopedie.
Máme spoustu akcí i s rodiči, karnevaly, výlety, didaktické hry.
O školku je zájem, a to i ze zahraničí, byla zde dokonce i japonská delegace učitelů, kteří se zajímají
o alternativní školky.
Co byste řekla rodičům, kteří mají děti vegetariány, nebo o takovém stravování pro dětí uvažují?
Aby se nebáli že jejich dětem bude něco chybět. Existují již lékaři, kteří jsou osvícení a dělají
výzkumy jak vegetariánské děti prospívají. Je spousta kuchařek, receptů inspirací, je dostatek
erstvého ovoce a zeleniny, potravin z celého světa i domácí biopotraviny. Také se rozšiřují
vegetariánské restaurace a jídelny. Není to jako před dvaceti lety, kdy se člověk bál pomalu přiznat
že je vegetarián, aby se neodlišoval a nepobuřoval ostatní. Největším úskalím jsou asi tlaky okolí,
babičky, dědečkové, kteří vyrostli na těch masových vývarech a omáčkách s knedlíky, či
neinformovaní lékaři. Pokud budete mít dostatek informací, ustojíte i toto a máte vyhráno.
Navštivte internetové stránky školky Happy child.
Podívejte se na video z Vegetariánského dne 2005, kde paní Branová dostala ocenění Vegetariánka roku.