Vegetariánská kuchařka Ingy Britty Sundqvistové

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Časopis Vegetarián-Vegan, Vydáno dne: 04. 01. 2007

Kuchařská kniha pro vegetariány i vegany.

Po dlouhé době u nás vyšla vegetariánská kniha, kterou bude těžké překonat. Vegetariánská kuchařka Ingy Britty Sundqvistové není jen obyčejná kuchařská kniha jakých u nás vychází poměrně mnoho a které jsou často jen souborem zeleninových jídel. Tato čerstvá novinka je skutečně obsáhlou příručkou pro začínající i pokročilé vegetariány a i vegani v ní najdou mnoho inspirace.

Švédská autorka Inga Britta Sundqvistová je vegetariánkou 35 let a kvalita knihy tomu odpovídá. Kniha byla oceněna švédskou cenou za nejlepší vegetariánskou kuchařku a mezinárodním oceněním Nejlepší kuchařská kniha roku 2002. Je také nominována na vegetariánskou knihu roku 2005, ocenění, které uděluje Česká vegetariánská společnost. Vedle receptů obsahuje také informace o potravinách, nutriční tabulky, zásady vegetariánské výživy, návody na pečení chleba a výrobu tofu. Najdete zde i důvody pro vegetariánství, kapitolu zaměřenou na stravování vegetariánských dětí a dospívajících i upozornění na možné nástrahy veganské stravy. Zajímavá a informativní je kapitola o výživě, tucích, bílkovinách, vitamínech, o prospěšnosti rostlinné stravy apod.

Dozvíte se mnoho zajímavého o bylinkách, koření, ovoci a zelenině, luštěninách, obilovinách i méně obvyklých potravinách jako jsou mořské řasy. Vše je doplněno kvalitními fotografiemi, vysvětlivkami i názornými postupy přípravy. Suroviny uváděné v receptech by neměl - až na výjimky - být problém sehnat.

Překlad je kvalitní a až na drobnosti (kmín tam, kde má být římský kmín, místo vloček se zde hovoří o ovesných lupíncích apod.) přesný. České vydání je výborně zpracováno, což v podobných knihách - bohužel - nebývá pravidlem. Součástí je rejstřík, v receptech jsou odkazy na jiné recepty. Kdybych měl opravdu knize něco vytknout, pak by to byl snad poněkud nudný a nevýrazný přebal. Počet receptů přesahuje 350 a již jejich názvy lákají k vyzkoušení.

Škála pokrmů je skutečně široká - od těch snadných a laciných až po vyloženě dekadentní zákusky jako Čokoládové suši s mangovou pěnou. Jídla uvedená v knize jsou navíc velmi zajímavá a rozhodně jimi od vegetariánství nikoho neodradíte. Naopak - masojídci vám budou závidět! Přečtení této kuchařky zaručeně udělá znalce i z úplného kulinářského barbara. Kromě seznámení s kuchařskými surovinami Vám kniha poskytne také potřebné know-how k přípravě pokrmů mezinárodní kuchyně - mexické, asijské, indické a dalších. Poučíte se o různých druzích omáček a dipů, od španělského guacamole, přes mexickou salsu až po italské pesto. Dozvíte se jak správně nakládat zeleninu, sušit ovoce, upéci šestnáct druhů chleba, připravovat mnoho zákusků a dezertů. Naučíte se také dělat zmrzlinu, mandlové mléko, stejně jako připravit a jíst artyčoky či vykouzlit želé bez želatiny.

Stojí necelých tři sta korun, což je vzhledem k jejímu rozsahu (300 stran, 350 receptů) a její kvalitě cena velmi přijatelná. Vegetariánská kuchařka Ingy Britty Sundqvistové je užitečnou knihou, která by ve vegetariánské a veganské knihovně neměla chybět. Mám zkušenost, že vegetariáni a vegani obvykle umí velmi dobře vařit. S touto knihou se to ti, co to ještě neumí naučí, a ti co kulinářské umění zvládají si je mohou dopilovávat a inspirovat se.

-jš-