V USA byla vydána specializovaná kuchařka, která ukazuje, jak je snadné uvařit tradiční masitá jídla i v bezmasé podobě. Díky ní by mnoho lidí mohlo zjistit, jak je snadné vařit vegetariánsky.
Její autor Peter Barley (53 let) uvádí, že k jejímu napsání ho inspirovala averze jedné z jeho dcer vůči masu, díky čemuž získal mnoho zkušeností s „konverzí“ jídel. Později zjistil, že existuje velká skupina lidí, které nazývá „flexitariáni“. Tito lidé buď jedí převážně vegetariánsky, ale občas si nějaké masité jídlo dají a nebo jde o běžně se stravující masožravce, kteří si ale občas chtějí užít nějaké dobré bezmasé jídlo.
Svou knihu nazval „The Flexitarian Table“ (Stůl flexitariána) a je plná „flexibilních“ receptů na jídla, která – jak budou mnozí asi překvapeni – chutnají v bezmasé podobě stejně dobře jako v tradiční masité.
„Díky této knize můžete vařit a jíst velmi flexibilně, můžete si užít velice dobrá vegetariánská jídla a zároveň nemusíte postrádat maso,“ říká Barley. Ačkoliv sám není vegetarián, šéfoval donedávna vyhlášené New Yorské veganské restauraci „Angelica Kitchen“. Při této práci zjistil, že až 60% jejích věrných návštěvníků ve skutečnosti maso různě často jí. Proto se rozhodl založit svou vlastní „flexitariánskou“ restauraci zaměřenou právě na takovouto klientelu.
Kromě této knihy se Peter Barley podílel také na sestavení kuchařky čistě veganských receptů na jídla, která si můžete dát právě ve zmíněné restauraci „Angelika Kitchen“. Obsahuje jídla z celého světa, dokonce i taková u nichž byste asi nevěřili, že by se dala „poveganštit“.
Poznámka ČVS: každé snížení konzumace masa přispívá malým ale důležitým dílem ke zmírňování problémů hladu, ničení životního prostředí a nebezpečí globálního oteplování. To, že existuje – zvláště v rozvinutých zemích – velké množství lidí, kteří sice nejsou vegetariáni, ale maso jedí jen občas (a podle výzkumů jich stále přibývá), je velmi dobrou zprávou pro tuto planetu i pro budoucí generace.