Konzumace živočišných potravin zrychluje globální oteplování

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Novinky IVU, Vydáno dne: 04. 06. 2007

Budou mít Al Gore a další aktivisté, varující před nebezpečím globálního oteplování, odvahu říci nahlas ještě více nepříjemnou pravdu?

Severoamerická vegetariánská unie (VUNA), která sdružuje mnoho nezávislých vegetariánských organizací, vyzvala aktivisty, varující před nebezpečím změny klimatu, aby přiznali, že konzumace masa je jednou z hlavních příčin globálního oteplování.

Pokud by lidé přešli na čistě rostlinnou stravu, učinili by tak nejdůležitější krok ke snížení nebezpečí globálního oteplování.

„Al Gore a ostatní aktivisté stále nemají odvahu vyslovit nejvíce nepříjemnou pravdu naší doby: živočišnou výrobou a konzumací živočišných potravin v celosvětovém měřítku přispíváme my lidé nejvíce ke zvyšování hrozby globálního oteplování,“ řekl Saurabh Dalal, prezident VUNA. „Lidé si musí vybrat mezi záchranou planety a dalším pochutnáváním si na kuřecích křidýlkách a hamburgerech.“

Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) ve své zprávě z r. 2006 upozornila, že živočišná výroba způsobuje více emisí skleníkových plynů, než doprava na celém světě.

Richard Schwartz, poradce VUNA a prezident organizace Jewish Vegetarians of North America (Severoameričtí židovští vegetariáni) k tomu říká: „Média, veřejní činitelé a ani většina ekologů nemají odvahu říci lidem tu nepohodlnou pravdu. Konzumace živočišných potravin ohrožuje naši planetu, každým soustem jídla, stejně jako každou cestou dopravním prostředkem činíme malé rozhodnutí o vývoji klimatu. Ti, kteří ovlivňují veřejnost, by měli pomoci lidem pochopit, že jídlo, které jedí, má větší vliv na klima než automobil, kterým jezdí.“