V současné době podrobujeme potraviny na trhu kontrole na jejich vhodnost pro vegetariány. V některých výrobcích bychom ani nečekali zradu...
Tak třeba Pribináček... Reklama prezentuje Pribináček jako výbornou a zdravou dětskou pochoutku. I to zdravotní hledisko by mohlo u něj být značně diskutabilní (obsahuje mnoho tuku a cukru), ale nás spíš zajímá, z čeho se vyroben.
Na rozdíl od sádla námi objeveného v tuku Omega a Lukana od Setuzy, uvádí Pribina celé složení na obale.
Takže, Pribináček od Pribina s.r.o. Přibyslav obsahuje: tvaroh, smetanu, cukr, jedlou želatinu, stabilizátor xanthan, vanilkové aroma, škrob.
Jedlá želatina se vyrábí ze jatečných odpadů, kůží, šlach, kloubů a podobných lahůdek.
Vegetariáni se želatině samozřejmě kvůli tomu vyhýbají. Pokud jíte tyto výrobky, nebo je dáváte svému dítěti, konzumujete různé zbytky zvířecích mrtvol, nejčastěji prasat. Chápu tedy, že v reklamě by to neznělo tak dobře, kdyby tam bylo: Pribináček pro vás zahušťujeme zbytky prasečích nožiček, že?
Jak je to s dalšími výrobky jako je Pribináček?
Například Kunínek od Mlékárny Kunín je také zahušťován želatinou. Mlékárna Kunín dává želatinu i do některých svých jogurtů.
Další podobné výrobky jiných výrobců – Bobík, Lipánek a Pacholík jsou bez želatiny.
Vegetariáni by toto měli vědět a nepodporovat výrobce, kteří používají mrtvá zvířata do svých výrobků. Účinné je také napsat výrobcům, proč nechceme kupovat jejich výrobky, je možné, že své praktiky změní. Snažte se, vegetariánů je v ČR několik set tisíc a to už je docela značná spotřebitelská skupina.
Více informací o produktech z mrtvol v potravinách bude v připravované publikaci ČVS.
Připravil: Jan Šťastný